Te is kíváncsi vagy, vajon mit láthat kisbabád az első néhány hétben és hogyan ösztönözheted a baba látásfejlődését? Olvass tovább, hogy tippeket és ötleteket szerezhess, valamint nézd meg a szakértő videóját is a további útmutatásért!


Tudtad?

 

 • Az első 3 hónapban a babák azokra a tárgyakra összpontosítanak, melyek tőlük  20-28 cm távolságra vannak. Ez nagyjából megegyezik azzal a távolsággal, ami a babák és szüleik között van az etetés közben.
 • A vastag fekete-fehér képek stimulálják a látóidegek fejlődését és ösztönzik a  csecsemők kognitív fejlődését anélkül, hogy túlzottan stimulálnák őket.
 • Az újszülöttek megfelelő vizuális stimulálása a legjobb módja annak, hogy meghosszabbítsuk a hason töltött időt. Ezenkívül megtanítja a szem izmait és az agyat a megfelelő koordinációra és működésre.
 • A kontrasztos képek, változatos textúrák és minták fokozzák a csecsemők fejlődését és erősítik figyelmüket, koncentrációjukat.

Amikor újszülött babádra nézel, azt gondolhatod, hogy ő csak passzívan fekszik a kiságyában és nem igazán csinál sok mindent, pedig valójában folyamatos tanulás zajlik! Az új szinapszisok kialakulása folyamatosan formázza, alakítja a gyors agyi növekedést és fejlődést már a korai időszakban is. Ez a csodálatos folyamat azonban a támogatásodat igényli, az agyi fejlődés elősegítése érdekében a csecsemőknek megfelelő stimulációra van szükségük. Az újszülöttek színészlelése csak a fehérre, feketére és szürkére korlátozódik, mivel a szemük és ez által a látóképességük születéskor még nem fejlődött ki teljesen. Ennek eredményeképp a babák szeretnek kontrasztos fekete-fehér mintákat nézegetni, melyek homályos világukból kiemelkednek, megragadják figyelmüket és segítenek a koncentrálásban. Ennek ismerete segíthet abban, hogy babádnak a megfelelő vizuális stimulációt kínáld, mely támogatja látásfejlődését, ugyanakkor nagy szerepet játszik a kognitív képességek és a figyelem összpontosításának erősítésében.


Tiny Love látásfejlesztés

Vizuális fejlődés

 

 • A vastag fekete-fehér képek stimulálják a látóideg fejlődését. Az ilyen vizuális ingerekre való összpontosítás fejleszti az újszülöttek látását, erősítik a szemizmok és az agy megfelelő koordinációját és működését.
 • Az első 3 hónapban a babák azokra a tárgyakra összpontosítanak, melyek tőlük  20-28 cm távolságra vannak. Ez nagyjából megegyezik azzal a távolsággal, ami a babák és szüleik között van az etetés közben. A látás ezután már nagyon gyorsan fejlődik.

Így használhatod a Black and White játszószőnyeget a baba látásának fejlesztésére:

 • A játszószőnyeg játékhídjára különféle távolságokba mozgathatod a játékokat, ezáltal segítve a gyermeket, hogy gyakorolja a fókuszálást. Helyezd a fekete-fehér játékokat 20 cm távolságra a csecsemőtől és fokozatosan növeld a távolságot, ahogy a baba növekszik.
 • Néhány hét után a csecsemők már elkezdik követni a mozgó tárgyakat. Mozgasd lassan különféle irányokba  a fekete-fehér játékokat, de közben ügyelj rá, hogy a baba a tekintetével kövesse a mozgást.
 • A vizuális stimuláció az egyik legjobb módja a hason töltött idő meghosszabbításának. Ez az idő az első naptól kezdve rendkívül fontos a baba fejlődésében, hiszen erősíti a csecsemő hát- és mellizmait, felkészítve őt az átfordulásra és a mászásra. A hason töltött idő gyakorlása nem könnyű a pici babák számára és néha bizony nagyon frusztráló lehet! Használd a puha kis könyvecskét, hogy segíts babádnak hosszabb ideig hason maradni - a céltábla szerű kép például a csecsemők számára különösen könnyen összpontosítható, ezért az nagyon vonzó és attraktív számukra. Ezen felül a kép kialakítása a babát a saját szemére emlékezteti -  a szem felépítése a kerek kontúrral, írisszel és fekete pupillával nagyon kontrasztos terület, mely szintén megragadja a csecsemők figyelmét.

Kognitív fejlődés

Nem teljesen kifejlett látásuk ellenére a csecsemők képesek értelmezni az egyszerű képeket. A képek, textúrák és minták iránti érdeklődés fellendíti a babák fejlődését és megkönnyíti a környezet megértését.

 • Miközben a baba a játék figura fekete-fehér, ropogós hangot adó farkáért nyúl, érzékeli a textúrákat és hallja a jellegzetes hangot, majd fokozatosan megérti, hogy az érintés váltja ki a zajt. Ez az ok-okozati összefüggések megértésének a kezdete.
 • Az ilyen taktilis-vizuális kísérletek támogatják a baba térbeli érzékelésének fejlődését is, ami dióhéjban a csecsemők azon képessége, amikor érzékelik a körülöttük lévő tárgyak közötti kapcsolatokat és ez által jobban megértik a vizuális világot.

Tiny Love látásfejlesztés

 • A fókusz és figyelem szintén a kognitív fejlődés fontos eleme. Megfelelő típusú - nem túl kevés és nem túl sok - ingerekkel hatékonyan fejleszthetőek. Minden csecsemő kicsit más, de a kutatások azt mutatták, hogy az egyszerű kontrasztos minták általában hosszabb ideig vonzzák a csecsemők figyelmét,  ugyanakkor relaxáló hatással bírnak.

Íme néhány tipp, amely segít neked a baba megfelelő szintű stimulációjának biztosításában, miközben ösztönzi a fókuszálás képességét:

 • Miközben a baba egy függő fekete-fehér csörgőre vagy játékra összpontosít,rámutathatsz az objektumra, megnevezheted vagy finoman mozgathatod, hogy hangot adjon ki. Ez segíthet a baba összpontosításában.
 • Figyeld meg babádat. Kissé nyugtalannak néz ki? Elfordítja a fejét, vagy kissé zavartnak néz ki? Ha igen a válasz, akkor lehet, hogy túl sok stimuláció éri egyszerre. Csökkentsd a stimuláció mértékét úgy, hogy néhány játékot eltávolítasz a játszószőnyeg játékhídjáról, hogy a baba jobban érezze magát. A mai világ mindenütt tele van stimulációval és zavaró tényezőkkel, melyek nem csak a szülőkre, hanem a csecsemőkre is hatással lehetnek. A fekete-fehér formatervezés által létrehozott tiszta, zavarmentes környezet segíthet mind a csecsemőknek, mind a szülőknek a pihenésben és együttélésben.

 

Te is szeretnéd minél jobban támogatni babád látásfejlődését?

>>>> Itt találod a Black and White játszószőnyeget: Katt! <<<<

 

Forrás: www.tinylove.com