Amint beköszönt a jó idő és a tavasz, a kicsik szinte minden idejüket a szabadban töltik, és az udvaron, vagy a kertben játszanak. Ilyenkor a szülők is szívesen mennek ki a friss levegőre, hogy több időt legyenek együtt a gyerkőcökkel. A kint töltött órákat azonban sokkal izgalmasabbá tudják tenni a különböző típusú játékszerek. Mókázás közben nem csak jól érzik magukat, hanem fejlődnek is, hiszen reflexeik, koordinációjuk és kognitív képességeik egyaránt javulnak. Összegyűjtöttünk neked néhány hasznos tippet arra vonatkozóan, hogy milyen játékokat érdemes választani, és hogy miket kell beszerezni a biztonságos szórakozás érdekében.

Az udvar/kert újragondolása során egy olyan játékteret érdemes tervezni a gyerkőcök számára, ami biztonságos, és minden igényüket kielégíti. A cél az, hogy ne kelljen elhagyniuk a kertet, vagy az udvart ahhoz, hogy egy mókás délutánt tölthessenek el a szabadban. De nézzük, milyen típusú játékokkal lehet lekötni a kicsik figyelmét, hogy egy percig se unatkozzanak.
 

Nélkülözhetetlen elem a homokozó, legyen az hajó, vagy teknősbéka alakú. Segítségével szebbnél-szebb homokvárakat lehet építeni, állatokat lehet létrehozni különböző formák használatával, és kincseket lehet benne elásni. Egy dologra viszont nagyon figyelni kell, ha azt szeretnéd, hogy gyerkőcöd még hosszú ideig használhassa. Olyan helyre tedd, ami fedett, de a legjobb, ha saját teteje van, így ha esik az eső, nem ázik el a homok, és az állatok sem másznak bele. Néhány vödör, lapát és forma vásárlása után pedig már kezdődhet is a móka!

 

Tudj meg többet a Little Tikes játszótérről és Clubhouse-ról! 

A hinta és a csúszda ismét egy olyan kinti játék, ami egy udvarból, vagy kertből sem hiányozhat. Több korosztály is használhatja őket egyszerre, persze a piciknél a hinta méretét változtatni kell. Mivel egy ilyen játszóparkon akár több órát is képesek eltölteni, ezért lehetőleg árnyékos helyre tegyétek, hogy senki ne kapjon napszúrást, és a nagy nyári melegben ne égjen le a bőrük.

 

És ha már a melegnél tartunk, a hőségben nincs is jobb a vizes játékoknál, vagy a kismedencénél. Biztos, hogy minden gyerkőc élvezni fogja, és a nap végén alig akarnak majd kijönni a vízből. Amellett, hogy könnyű felállítani és tisztítani, az egész családot szórakoztatja, így nyáron kötelező darabja a kerti mókázásnak.

 

Egy szuper hullámvasúttal egyedi vidámparkot varázsolhatsz az udvarból. Ilyet nem látsz minden kertben, ezért teli találat lehet az idei újítás során. Játékos mintái rögtön elcsábítják a kicsiket és tuti, hogy órákig fognak vele játszani. Keress neki egy hosszú, füves területet, és már indulhat is az utazás.

 

Hogy mire van még szükség? Egy aszfalttal, vagy valamilyen burkolattal ellátott területet is érdemes kialakítani, amin labdajátékokat játszhatnak, vagy amire krétával rajzolhatnak szép, színes formákat. A legjobb, ha fal mellett van, így akár egy kosárpalánkot is könnyedén felszerelhetsz, és kész is van a gyakorlópálya.

Ha elég nagy az udvar, vagy a kert, több játékot is elhelyezhetsz, legyen az egy kisház, egy mászóka, vagy egy játékasztal. A biztonságra azonban mindig figyelni kell. Mindenképp legyen kerítés, vagy egyfajta akadály, ami megakadályozza a kicsiket, hogy elkószáljanak. Mindig legyen velük legalább egy felnőtt, aki figyel rájuk, így a balesetek könnyen megelőzhetők. Tegyetek ki asztalt néhány székkel, hogy nagyobb buli esetén a szülők kint lehessenek velük és élvezhessék az együtt töltött idő minden pillanatát.

A tervezésnél tehát vedd figyelembe a saját igényeidet, és a gyerkőc vágyait is, hogy mindkettőnek megfeleljen az új, csúcs szuper játszóbirodalom, ami összehozza az egész családot!

Te is ilyen klassz kerti játékokat keresel?
>>Akkor kattints és válogass kedvedre!<<